kira stopajı nedir kim öder

Kira Stopajı Nedir, Kira Stopajını Kim Öder?

Kira stopajı gayrimenkul kiralamalarından elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi amacıyla uygulanan vergi türüdür. Türkiye’de konut, işyeri gibi gayrimenkullerin kiralanması ile kiraya veren kişilerden alınan vergidir.

Kira stopajı nedir?

Kira stopajı, kiracı tarafından kiranın belirli bir kısmının kiraya veren adına doğrudan vergi olarak ödenmesidir. Kiraya veren kişi elde ettiği kira gelirleri sebebiyle stopaj oranı kadar kesinti yaparak vergi ödemelidir.

 

Örnek verecek olursak, bir işyeriniz var ve burayı aylık 3.000 TL’ye kiraya verdiniz diyelim. Normal şartlarda 3.000 TL’nin stopaj hesaplaması yapılarak net ödeme bulunmalı ve sizin alacağınız tutar net tutar olmalı üstü kiracınız tarafından devlete sizden kesinti yapılarak ödenmelidir.

 

Türkiye şartlarında kira sözleşmelerinde stopaj konusu göz ardı edilerek kiraya veren sadece eline geçecek net tutar üzerinden sözleşme yapar ve kiracı bu net tutar üzerinden stopaj hesaplayarak vergi öder. Yani kiracıya anlaşılan tutar + stopaj şeklinde bir maliyet doğmuş olur.

 

Kira stopaj oranları zaman içerisinde değişebilir, bu sebeple güncel mevzuatı takip ederek hareket edilmelidir.

Kira stopajını hesaplamak için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Kira stopajını kim öder?

Yukarıda da bahsedildiği gibi kira stopajını normal şartlarda kiracı kesinti yaparak kiralayan adına devlete öder. Türkiye’de ise bu göz ardı edilerek kiralayan net elde etmek istediği geliri sözleşmeye yazar ve bu durumda kiracıya anlaşılan tutar + stopaj yükümlülüğü doğmuş olur.

 

Kira stopajının doğru yazılış şekli nedir?

Türkiye’de stopaj için bir çok yanlış kelime kullanılır. Spotaj, sabotaj, sıpotaz gibi kelimeler yanlıştır doğru yazılış şekli “stopaj” olarak geçer.

 

Sıkça Sorulan Sorular

[faq-schema id=”1006″]

 

5/5 - (2 oy)